Izmenjen fokus u grafičkom dizajnu... - 3spot design studio
16872
post-template-default,single,single-post,postid-16872,single-format-standard,bridge-core-2.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Izmenjen fokus u grafičkom dizajnu…

Izmenjen fokus u grafičkom dizajnu…

Navikao sam da na sastancima laprdam nešto o teoriji dizajna koja je potpuno prevaziđena i vidim da me sve više novi klijenti gledaju kao u blesavo tele. Ovo je savim legitimno i normalno, jer ko će da sluša priču o tome gde ti ide prvo pogled kada uzeš magazin u ruke kad je bolja priča gde ti ide prst kad se dograbiš telefona.

Dakle, stara priča ide da je fokusna tačka kod preloma magazina prirodno gornji levi deo strane, pa se onda ta priča grana u potrebu otvaranja belih površina zbog fokusa na tipografiju i odnosa koji su prijatni oku…i to se sve i učilo uteoriji a i realizovalo u praksi ali danas je to potpuno prevaziđeno u digitalnom dizajnu. Ova tehnika je primenjiva kod štampanih izdanja ali u digitalnom marketingu nije. Evo jednostavnog primera: da li ste primetili kojom brzinom prosečni korisnik vrti postove fejsbuka ili instagrama na telefonu dok ih lista. Nenormalno brzo. Ja mislim da milenijalci ne ostavljaju ni četvrtinu sekunde tolerancije da im nešto ne uzme delić pažnje u letenju preko ekrana. Kakav crni gornji levi ili desni fokus na stranici ili zlatni presek ili šta prija oku. Ovde imaš vremena samo za par stvari po mom mišljenju. Korak jedan, izazovi pažnju jakim kontrastom, korak dva – interesantan i dinamičan sadržaj i to ako možeš isključivo video sadržajem, pod tri (ako uopšte dođe do toga) objašnjene sadržaja na nekom linku i to vrlo sažeto i jasno. Ako još dođe i do koraka četiri, tada se već upoznajemo da pričamo oči u oči, jer te sadržaj ili jako zanima ili imaš neki interes u tome.

Zato su moji postovi, marketing i sadržaj kombinacija crno belih i žutih tonova. Fotografije i video materijal za postove se snima mojim neskupim, već vrlo jeftinim telefonom sa jednim filterom radi koenzistencije. Ovo daje prepoznatljivost sadržaja i naravno mali fazoni o kojima unapred razmišljaš. A to je recimo da National Geographic nije mogao da patentira žuti kvadrat ili pravougaonik u punoj formi (jesu sa odsečenim ćoškom, i to samo po određenoj pantone boji i određen proporcije u debljini forme) jer kvadrat ili pravougaonik spadaju u forme koje se ne mogu zaštiti autorskim pravom. Ovo možeš da iskoristiš tako što ćeš svoj sadržaj staviti u žuti okvir i to ne može niko da ti zabrani. Ostaje još da se svaki dan zapitaš kakav sadržaj bi posetiocu tvoje objave bio interesantan a tu dolazimo na polje koje nijedan dizajner, marketer, menadžer ili bilo ko sa sopstvenim biznisom ili dobrom platom nije spreman da podeli. Ovde mislim i na one blebetavce na socijalnim mrežama koji prodaju neke knjige kako ćeš se obogatiti na instagramu za par meseci samo ako pročitaš  njihove reči prepametne, a i samom ti je jasno da za tako nešto šanse postoje ali da su podjednake kao da te tri puta odvali grom u glavu.

Nema komentara

Objavite komentar

eighteen − 4 =