Blog to book - možda novi trend... - 3spot design studio
16855
post-template-default,single,single-post,postid-16855,single-format-standard,bridge-core-2.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Blog to book – možda novi trend…

Blog to book – možda novi trend…

Nedavno mi se desio jedan jako interesantan posao na “UpWork” platformi sa stalnim klijentom koji ima različite zahteve. Ovaj put me je pitao da li mogu njegov porodični blog da prebacim u format koji bi štampao preko Amazon-a, u malom tiražu kao poklon članovima familije i bližim prijateljima. Naravno da mogu, rekoh, a onda sam razmislio koliko interesantna ideja. Prvo, ima mnogo ljudi koji su revnosno i uredno vodili blogove, a sa druge strane oduševila me je mogućnost da vam neko odštampa desetak vaših knjiga i da to možete da priuštite kao sasvim normalan trošak.

Ovde je nekoliko stvari meni bilo fascinantno. Prvo, kako je ova gospođa, supruga od klijenta, našla vreme pored četvoro dece da svaki dan piše o njima i njihovom odrastanju, kao i o svim dešavanjima koje su imali kao porodica.

Ona je, verovali ili ne, kada sam prebacio sve u pdf za print, imala tri toma po 300 strana, približno A5 formata. Svaka čast.

Sa druge strane, “Amazon Kindle” je napravio uputstvo za korisnike da ne možeš da napraviš grešku pri prelomu i postavljanju dokumenta u InDesign. Ako nekome zapadne ovakav posao, ili uopšte print za Amazon Kindle evo linka sa uputstvom.

Odlično su uradili i interfejs za klijente, tako da kad se podigne pdf na njihov server imate potpunu kontrolu pregleda margina, korica i sistem vam sam prijavljuje grešku pri prelomu.

Nama dvoma je za ovaj posao trebalo oko 4 radna dana da završimo tri toma od po 300 strana sa svim ispravkama i promenama.

Moj dragi klijent je bio prezadovoljan i rokom i kvalitetom posla koji smo završili, a meni je i dalje interesantan koncept prebacivanja elektronske forme bloga u štampano izdanje. Nekako mi se čini da ovakvi poslovi imaju potencijal makar u sledećih 10 do 15 godina, dok traju generacije koje su ipak naučile da listaju knjige i čitaju. Posle toga, verovatno zamire klasičan vid izdavaštva na papiru, a možda i ne, ukoliko se pronađu materijali i tehnologija koja bi zamenila celulozu i papir.

Nema komentara

Objavite komentar

3 × three =